Näpit irti Jemenistä! Imperialistit suojaavat voittojaan ja Israelin oikeutta suorittaa kansanmurhaa

Ben Curry 12.1.2024

Perjantain vastaisena yönä Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian ilmaiskut pudottivat kymmeniä kehittyneitä pommeja eräiden maailman köyhimpien ihmisten päälle. Läntisten imperialistien kädet ovat kyynärpäitä myöten gazalaisten veressä, mutta tähän asti he ovat kyenneet piilottelemaan sen verukkeen takana, että vaikka he ovat saattaneet toimittaa aseet, pommit, rahoituksen ja poliittiset korulauseet verilöylyn mahdollistamiseksi, he eivät suoraan vetäneet liipasimesta. Ei, he jankkasivat meille jankkaamasta päästyäänkin, että teurastuksen tuli tapahtua “kohtuudella”, “suhteellista voimaa käyttäen”. Nyt Jemenissä he ovat tehneet suoran intervention ja siten eskaloineet alueen konfliktia harkitsemattomasti. Me sanomme: näpit irti Jemenistä! Alas imperialistiset murhaajat!

Sanokaamme länsi-imperialistien puolesta tämä: he ovat olleet varsin läpinäkyviä siitä, miksi he ovat puuttuneet konfliktiin.

“Yksilöllisen ja kollektiivisen itsepuolustuksen luontaisen oikeuden mukaisesti”, he mahtipontisesti julistivat yhteislausunnossa pommituksen jälkeen, “näiden tarkkuusiskujen oli määrä häiritä ja heikentää huthien kapasiteettia uhata globaalia kauppaa ja kansainvälisten merenkulkijoiden henkeä eräällä maapallon kriittisimmistä merireiteistä.”

Biden korosti, ettei hän epäröisi ryhtyä uusiin toimiin suojellakseen “maailmanlaajuisen kaupan vapaata kulkua”.

“Mitä ajattelemmekin huthien tavoitteista ja niiden oikeutuksesta”, Ison-Britannian asevoimista vastaava ministeri James Heappey sanoi, “me emme voi sallia, että he pyrkivät tukahduttamaan maailmankauppaa ja käyttämään sitä lunnaina poliittisten ja diplomaattisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.”

Samalla siis, kun Gazassa lasketaan kuolleita ja me kärsivällisesti odotamme kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöstä siitä, ovatko he kansanmurhan vai ainoastaan perusmuotoisen massamurhan uhreja, Vapaata maailmaa kohtaa paljon vakavampi uhka: pyhä oikeus tavarankuljetukseen sekä öljy- ja rahtiyhtiöiden oikeus kaupankäyntiin ja voittojen keräämiseen ovat vaarassa.

Kun verrataan oikeuteen tehdä voittoa, mitä oikeutta köyhällä kansalla olisi muka reagoida Gazan verilöylyyn ampumalla improvisoiduilla lyhyen kantaman aseilla israelilaisia ja Israeliin matkalla olevia aluksia Punaisella merellä? Oikeamielisesti velvollisuuttaan täyttävä Ison-Britannian hallitus on nyt vedonnut… “kansainväliseen lakiin”!

Vuodesta 2015 lähtien jemeniläiset ovat olleet saudijohtoisen koalition massamurhan kohteena. Koalition taustalla ja aseistajina ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja länsi, ja 150 000 jemeniläistä on kuollut lännen toimittamien aseiden uhreina. Satojatuhansia enemmän on kuollut sodasta aiheutuneisiin nälänhätään ja tauteihin. Tarina hutheja vastaan käydystä sodasta on yksi pitkä nauha sotarikoksia: tahallaan aiheutettua nälänhätää, pommitettuja hääjuhlia, hautajaisia ja jopa koulubusseja, kokonaisia perheitä poispyyhittyinä.

Nyt länsi-imperialistit vetoavat “kansainväliseen lakiin” käynnistääkseen uudestaan Jemenin pommituksen varoittaakseen kaikkia olemaan puuttumasta Israelin käynnissä olevaan sotilasoperaatioon ja suojatakseen voittojen tekemistä sekä kauppaa, kuten he avoimesti toteavat. Tekopyhyys tämän kaiken yllä on oksettavaa.

Pelkkää teatteria

Strategisesti on vaikea nähdä, että tätä harkitsematonta pommitusta olisi mitenkään ennalta punnittu. Alue syöksyy yhä kiihtyvällä vauhdilla kohti kuilun reunaa.

Imperialistit väittävät lausunnossaan, että heidän päämääränään oli “häiritä ja heikentää huthien kapasiteettia”, jotka ovat ottaneet tähtäimeensä aluksia Punaisella merellä marraskuusta 2023 lähtien. Jos näin on, miksi hyökkäystä edelsi sarja lehdistötiedotteita, jotka rummunpärinän tavoin ilmoittivat iskuista ennakkoon?

Watch this space”, Grant Schapps sanoi pari päivää sitten. “Me teemme mitä meidän täytyy näiden iskujen torjumiseksi”, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja totesi vain tunteja ennen hyökkäystä – hyvän aikaa hutheille siirtää välineistöään turvaan.

Koko operaatio oli teatteria, jonka tarkoituksena oli piilottaa imperialistien kyvyttömyys – hyvin kallis ja riskialtis teatteriesitys se olikin. Se ei ratkaise lainkaan niitä ongelmia, joita imperialistit ovat itselleen aiheuttaneet. Itse asiassa, nyt ne voivat pahentua entisestään.

Muutaman kohteen pommittaminen Jemenissä ei vaikuta huthien kapasiteettiin millään tavalla. Vuosien raivokas pommitus Saudi-Arabian taholta ei liikauttanut hutheja mihinkään. Edes Israelin Gazan ilmapommitus ja maahyökkäys tälle pikkuruiselle alueelle ei ole saanut aikaan muuta kuin pientä haittaa Hamasille, operaatio on tuomittu epäonnistumaan.

Vain täysimittainen invaasio voisi merkittävällä tavalla heikentää huthien toimintakykyä eikä Yhdysvallat ole Irakin ja Afganistanin tappioiden jälkeen mitenkään halukas sellaiseen. Mutta toistaiseksi myös Yhdysvaltain pelotteeseen perustuva strategia on ollut täysi epäonnistuminen. Yhdysvaltain sota-alukset ovat kylläkin olleet alueella ‘suojelemassa’ kauppalaivoja, mutta tämä on vain osoittanut maailman mahtavimman laivaston kyvyttömyyden.

Huthit eivät operoi varustuksella, joka sijaitsee muutamassa korkean teknologian laitoksessa, jotka on helppo vain ‘tuhota’. Huthit käyttävät halpoja, kauko-ohjattavia miehittämättömiä aluksia, jotka on täytetty itse tehdyillä räjähteillä, sekä drooneja, jotka on valmistettu helposti vapailta markkinoilta saatavista osista, ja jotka voidaan piilottaa suhteellisen helposti sekä korvata nopeasti ja edullisesti.

On arvioitu, että yksi tällainen improvisoitu huthidrooni maksaa keskimäärin noin 2 000 Yhdysvaltain dollaria valmistaa. Jokainen ohjattava ohjus, jonka Yhdysvaltain laivasto laukaisee yhden yksittäisen droonin tuhoamiseksi maksaa noin kaksi miljoonaa dollaria kappaleelta. Eikä näiden ohjusten varanto ole millään muotoa ehtymätön.

“Kyseessä on hämmästyttävän heikko strateginen vastaus ja mahdoton yhtälö”, Forbes-lehti murehti joulukuussa 2023, “mutta se kertoo paljon Yhdysvaltain armeijan tilasta, poliittisesta johdosta ja Amerikan hiipuvasta vaikutusvallasta.”

Läntisten imperialistien piti tehdä jotain pelastaakseen kasvonsa, ja tähän arvovaltansa rippeitä suojelevaan operaatioon heillä rahkeet riittivät.

Ei selväjärkistä ratkaisua

Imperialistit ovat joutuneet paljastamaan kätensä. Kourallinen heikosti aseistettuja kapinallisia hallitsee merialuetta, jonka kautta kulkee 15 % maailman meriliikenteestä. Merkittävät kuljetusyhtiöt ja öljy-yhtiöt mukaan lukien British Petroleum ovat jo alkaneet ohjata liikennettä Hyväntoivonniemen ympäri, mikä lisää viikkoja kuljetusaikoihin ja pakottaa hintoja ylös.

Tämä lisää inflaatiopaineita maailmantaloudessa, ja useat yhtiöt ovat pahojen vaikeuksien edessä. Tesla on jo ilmoittanut, että se joutuu keskeyttämään autonvalmistuksen Saksan tuotantolaitoksellaan johtuen siitä, että kyseistä reittiä pitkin saapuvien komponenttien osalta on toimitusvaikeuksia.

Kaikki tämä tapahtuu aikana, jolloin Panaman kanaalissa vedenpinta on ennätysmatalalla, mikä aiheuttaa häiriöitä kauppa-alusten kulkuun maailman toisella merkittävällä kauppaväylällä, kapitalismin kohdatessa taloudellisia puhureita, jotka suistavat maailmaa taantumaan.

Mutta imperialistien interventio ei vakauta tilannetta myöskään jatkossa. He pyrkivät vain säilyttämään kasvonsa, samalla varoittaen muita olemaan puuttumasta Israelin sotaan ja pitämään kauppareitit auki. Maailman kapitalistit kaatavat vakauttamisen sijaan vain lisää bensaa liekkeihin.

Öljyn hinta on jo syöksynyt kaksi prosenttia ylöspäin Jemenin iskujen jälkeen. Ja ennen kaikkea, kapitalistit ruokkivat alueen miljoonien ihmisten raivoa, joiden hallinnot jo valmiiksi hoippuvat kuilun reunalla.

Joten meille tarjotaan verraton näytelmä, jossa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken juoksentelee ympäri Lähi-itää kuin päätön kana yrittäen rauhoitella arabijohtajia ja ehkäistä eskalaatiota samalla kun Valkoisen talon seniili vanhus toimii tätä tarkoitusta vastaan määräämällä iskuja hutheja vastaan, jotka ainoina alueella ovat ryhtyneet toimiin Israelia vastaan.

Miten meidän tulisi selittää tämä? Ovatko Yhdysvaltain imperialistit menettäneet järkensä? Ehkä niin, mutta on olemassa sanonta: kuilun reunalla kukaan ei järkeile. Nykytilanne ei ole enää länsikapitalistien hallinnassa ja muuttuu päivä päivältä yhä hallitsemattomammaksi. Mitä tahansa he tekevätkin, tilanteeseen ei ole selväjärkistä ratkaisua. On totta, että he haluavat välttää tilanteen eskalaation. Mutta ei ole myöskään mahdollista olla tekemättä mitään, sillä se vain alleviivaisi entisestään heidän heikkouttaan.

Kaikki vastuu Gazan sodasta, Lähi-idän epävakauden lisäämisestä ja siitä väistämättä seuraavista kostoiskuista, meriliikenteen häiriöistä – joiden kustannukset kasataan nousevien hintojen muodossa yhteiskuntien altavastaajien niskoille – tulee asettaa Israelin hallitsevan luokan kontolle, ja ennen kaikkea lännen imperialistien syyksi.

Kansainvälisten tuomioistuinten tuomiolauselmat, Yhdistyneet kansakunnat tai rauhanomaiset mielenosoitukset maailman merkittävimmissä pääkaupungeissa eivät näitä roistoja saa kuriin. Ja vaikka Biden sekä Sunak ohittivat maidensa kongressin ja  parlamentin, meillä ei ole epäilystäkään, että jos tämä kohteliaisuus niille olisi suotu, olisivat nämä hallitsevan luokan poliitikot lopulta kumileimasimellaan kuitanneet valtionpäämiesten imperialistiset vehkeilyt.

Palestiinan ja Jemenin massojen ainoat todelliset ystävät imperialismia vastaan ovat kaikki maailman miljardit sorretut ja työläiset. Pysäyttääksemme Gazan sodan, vapauttaaksemme Palestiinan ja estääksemme imperialisteja raahaamasta koko aluetta helvetin porteille, meidän täytyy tuhota imperialismi. Vain sosialistinen vallankumous voi tarjota kestävän ratkaisun kaikelle tälle. Me sanomme:

Näpit irti Jemenistä!

Vapaa Palestiina!

Gazasta Lontooseen ja Washingtoniin: Intifada voittoon asti! Vallankumous voittoon asti!