Kategoria: Teoriaa

Kyse ei ole vain sinusta… kapitalismi vieraannuttaa meidät kaikki toisistamme

Laura Winham oli 38-vuotias, kun hän kuoli asunnossaan lyhyen elämänsä päätteeksi, jota leimasivat vakavat mielenterveysongelmat, joita pahensi äärimmäinen yksinäisyys. Hänen veljensä löysi Lauran jäännökset kolme vuotta tämän kuoleman jälkeen kertomansa mukaan “muumioituneessa, lähes luurankomaisessa tilassa”.

Koskaan aiemmin historiansa aikana ei meidän lajimme, sisäsyntyisesti sosiaalinen ytimeensä asti, ei ole elänyt yhtä julmasti erillään toisistaan kuin modernin kapitalismimme alaisuudessa.

Lue lisää

Miten työläiset voivat rampauttaa imperialistisen sotakoneen

Monet työläiset katsovat Lähi-idän etenevää katastrofia ja pohtivat, mitä voisivat tehdä imperialistien teurastuksen pysäyttämiseksi. Järjestäytyneinä ja mobilisoituineina työväenluokalla on valta pysäyttää nämä sotahullut. Tämän artikkelin ovat kirjoittaneet toverit Isossa-Britanniassa. Artikkelissa on mukana malli julkilausumasta äänestettäväksi ammattiliitoissa ja siinä selitetään, mitä työläiset voivat tehdä imperialistisen sotakoneen rikkomiseksi.

Lue lisää

Vallankumouksellinen Kommunistinen Internationaali ja marxismin katkeamaton lanka

Monelle tulee varmasti tänä vappuna yllätyksenä, kun ryhmä nimeltä Vallankumous järjestää oman blokkinsa Helsingin työläisten perinteisellä vappumarssilla. Toiset ovat ehkä jo bonganneet meidät jossain, nähneet kotisivumme tai huomanneet tovereidemme kommentoivan tapahtumia sosiaalisessa mediassa  ja miettineet samaa: mikä tämä tällainen uusi ryhmä on? Miksi taas uusi ryhmä? Ja onko se tosiaan niin uusi?

Osana International Marxist Tendencyä eli IMT:tä Vallankumous voi johtaa alkuperänsä suoraan samaan vallankumoukselliseen perinteeseen, jonka Marx ja Engels aloittivat liikkeemme hamassa nuoruudessa. Eikä tämä ole läheskään ensimmäinen tilanne, jossa vallankumouksellisen marxismin ajatuksia on kannattanut  alkuun vain pienempi ryhmä tovereita – tilanne on itse asiassa hyvinkin tuttu. Luokaamme katsaus järjestömme ja liikkeemme taustaan ja tavoitteisiin.

Lue lisää

Kohti Suomen kommunistista vallankumousta!

Lev Trotski kirjoitti vuonna 1938 teeseissään Neljättä internationaalia varten, dokumentissa nimeltä Kapitalismin kuolinkouristus ja Neljännen internationaalin tehtävät tai lyhyemmin Siirtymäkauden ohjelma: “Maailman koko poliittista tilannetta luonnehtii ennen kaikkea historiallinen kriisi proletariaatin johdossa”.

Tämä piti paikkansa Euroopassa ennen toista maailmansotaa ja pitää yhtä lailla paikkansa Suomessa ennen sosialistista vallankumousta.

Lue lisää

Trotskin Materialistisen dialektiikan ABC

Edellisellä historiallisella kaudella, erityisesti Berliinin muurin murtumisen jälkeen, marxismin ajatuksia vastaan on ollut käynnissä systemaattinen ja kiivas hyökkäys. Korkeakoulujen linnakkeista saarnastuoleihin, vapaan markkinatalouden ajatuspajoista roskalehdistöön, marxismin näkökulmaa vastaan on vuodatettu kasapäin loukkauksia ja ivaa. Luokkatietoisten työläisten hämäämiseksi ja sekoittamiseksi kapitalismin fanaattisimmat esitaistelijat käyttävät kaikki keinot mustamaalatessaan tieteellistä sosialismia. Mutta koska kapitalismi on käytännössä merkinnyt massatyöttömyyden ja kaikkien sosiaalisten ongelmien paluuta ensimmäisen ja toisen maailmansodan väliseltä ajalta, yhä laajeneva kerros työläisiä ja nuoria etsii ratkaisuja ongelmiinsa. Kapitalismin ikeen alla elämisen ankea todellisuus ajaa heidät yhä kasvavin joukoin etsimään ulospääsytietä tilanteesta.

Lue lisää

Vallankumouksellisen kommunistisen internationaalin manifesti

Seuraava teksti on Vallankumouksellisen kommunistisen internationaalin manifesti, joka tyhjentävän keskustelun päätteeksi hyväksyttiin yksimielisesti kansainvälisen sihteeristön toimesta aamulla 7.3.2024. Tämä dokumentti annetaan kansainvälisen konferenssimme ratifioitavaksi kesäkuussa 2024, jossa myös julistetaan perustetuksi uusi Vallankumouksellinen kommunistinen internationaali.

Lue lisää

Hajota ja hallitse: luokkaintressit transfobisen lainsäädännön takana

Vuoden 2023 alusta Yhdysvalloissa on tuotu käsittelyyn 541 transihmisiä vastaan suunnattua lainsäädäntöaloitetta, näistä 23 liittovaltion tasolla. 70 lakia on näiden perusteella jo säädetty. Kyseessä on selkeä piikki transfobisessa lainsäädännössä jopa edellisvuoteen nähden. Vuonna 2022 tällaisia aloitteita tehtiin 174 ja ne päätyivät lainsäädäntöön 26 tapauksessa.

Suurin osa näistä sortavista laeista muodostuu summittaisista rajoituksista transihmisten oikeuksiin, erityisesti transnuorten oikeuksiin. Lait rajoittavat pääsyä terveydenhuoltoon ja sukupuolenkorjaushoitoihin, kieltävät transihmisiltä osallistumisen urheilukilpailuihin ja kieltävät heitä käyttämästä sellaisia wc-tiloja, jotka on tarkoitettu sille sukupuolelle, johon he identifioituvat. Näitä lakeja ovat säestäneet pelkoa lietsovat kampanjat, joilla oikeiston lehdistössä transihmisiä on demonisoitu ja joissa heidät pyritään esittämään vaarallisina saalistajina.

Lue lisää
Jeremy Corbyn. Sophie Brown, Wikimedia Commons.

Reformismin kriisi: luokkayhteistyötä ja myönnytyksiä

Vuonna 2008 alkanut kriisi paljasti kapitalismin luonteen. Se käynnisti prosessin, jossa miljoonat nuoret ja työläiset alkoivat haastaa, ei vain niin kutsuttua ”uusliberalismia”, vaan itse kapitalismia. Silti tämä kapitalismin kriisi on syössyt vasemmiston kriisin sen sijaan, että olisi odotetusti nostanut sen valtaan. Pintapuolisesti kyse on ristiriidasta. Jos kuitenkin katsomme pintaa syvemmälle, näemme, että tilanne johtuu reformistisen politiikan rajoitteista suhteessa aikoihin, joita elämme.

Lue lisää

Mitä fasismi on? Onko se välitön uhka tänään?

Mm. Donald Trumpin kausi Yhdysvaltain presidenttinä ja Marine Le Penin menestys Ranskan presidentinvaalissa ovat luonnollisesti huolestuttaneet miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Jotkut ovat jopa varoittaneet fasismin uudesta noususta. Marxisteina meille on tärkeää pitäytyä tyynessä analyysissa ilman pelottelua ja liioittelua. Tässä vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa Socialist Appeal –lehden päätoimittaja Rob Sewell kysyy, mitä fasismi todella on. Ja onko sen nousu välitön uhka nykypäivänä?

Lue lisää

On aika perustaa vallankumouksellinen kommunistinen internationaali!

“Tämä on uudelleensyntymä, renessanssi!” Nämä sanat, jotka IMT:n johtava teoreetikko Alan Woods esitti, kuvasivat kansainvälisen toimeenpanevan komiteamme (IEC) hiljattain pidetyn kokouksen tunnelmaa. Merkittävä määrä työläisiä ja nuorisoa on tarttumassa molemmin käsin kommunismin lippuun — meidän on käännyttävä määrätietoisesti heidän puoleensa rakentamalla vallankumouksellinen kommunistinen internationaali.

Lue lisää