Yle sensuroi totuuden Palestiinan tilanteesta

Yle on päättänyt jättää julkaisematta Gazan tilannetta valaisevan kolumnin kyseenalaisin perustein. Tapaus toimii esimerkkinä siitä, kuinka lehdistönvapaus porvarivaltion mediassa on täysin riippuvainen hallitsevan luokan intresseistä.

Jokainen, joka on seurannut Gazan tilannetta tarkemmin kuin vain satunnaisesti kurkistamalla Hesariin tai Ylen uutisiin, tajuaa, ettei Suomen porvarimedia välitä tapahtumista ja niiden taustoista totuudenmukaista kuvaa. Yleensä emme näe, mitä toimitusten seinien sisällä tapahtuu journalistisen sisällön muovailemiseksi hallitsevan luokan intresseihin sopivaksi, mutta nyt meillä on savuava ase, joka näyttää, miten porvarimedian sensuuri esimerkiksi voi toimia.

Joona-Hermanni Mäkinen on julkaissut medium.com -sivustolla kolumnin, joka tiivisti mutta totuudenmukaisesti valottaa Gazan tilannetta ja sen historiallista kontekstia otsikolla Suomen ei pidä tukea kansanmurhasta syytettyä Israelia. Mäkinen on Ylen kolumnisti, ja kolumni oli kirjoitettu hänen Ylen kolumnipaikalleen, mutta Yleisradio perui kolumnin julkaisun Mäkisen mukaan “epätavallisen editointiprosessin” jälkeen:

Editointi oli ehtinyt edetä vaiheeseen, jossa yleensä tarkistetaan faktaväitteitä ja niiden taustoitusta. Palautteen mukaan julkaisu oli kiinni yhden lauseen muotoilusta, koskien sotilashallintoa miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Alkuperäinen muotoilumme oli paikkansapitävä, mutta tarjosimme kuitenkin vaihtoehtoja. Tämän jälkeen Ylen puolelta ei oltu enää yhteydessä, kunnes julkaisu peruttiin.

Syiksi annettiin, että editoinnin pitkittymisen takia aihe ”saattaa vanheta”, ja että kolumnista ei ole ”selvästi erotettavissa” mikä osa on kirjoittajan mielipidettä. Kolumnejani on julkaistu Ylellä vuodesta 2017, eikä tämä teksti eroa aiemmista sen enempää tyylin kuin tarkkuuden suhteen.

Ylen toimitus on tekaissut journalistiset perusteet kolumnin hyllytykselle, mutta jokainen voi lukea kolumnin ja todeta, että ne toimivat vain tekosyynä ja viikunanlehtenä sen irvokkuuden edessä, että Yleisradio ja Suomen porvarivaltio tukevat palestiinalaisten kansanmurhaa.

Suomen porvarivaltio on osa Yhdysvaltojen johtamaa imperialistista blokkia, jonka intresseissä on tukea Israelia sillanpääasemanaan lähi-idässä riippumatta siitä, millaisia rikoksia ihmisyyttä vastaan se suorittaa. Suomen porvarimedian roolina on ylläpitää näitä intressejä suosivaa mielipideilmastoa. Liberaalit journalistit epäilemättä vetoavat viimeiseen asti journalistisiin sääntöihin, jotka heidän isäntänsä ovat jo kauan sitten heittäneet romukoppaan. Käynnissä on kapitalismin kriisin aiheuttama kuristusefekti sananvapauteen. Tässä vaiheessa vielä vedotaan byrokraattisiin “journalistin ohjeisiin”, mutta kapitalismin kriisin ja luokkataistelun kärjistyessä porvarimedia ei välttämättä enää edes vaivaudu selittelemään.

Suomeen tarvitaan porvarillisista intresseistä täysin riippumaton media. Tervetuloa Suomen Vallankumoukseen – julkaisemme verkkosivustoa ja lehteä, jota kapitalistit eivät sensuroi!