Aaron Bushnell: miljoonien raivoa ja turhautumista ilmaiseva teko

Kirjoittanut Oliver Brotherton internationaalin Yhdysvaltojen osastosta. Julkaistu alunperin 26.2.2024 Socialist Revolution -sivustolla.

Eilen iltapäivällä Yhdysvaltain ilmavoimien palveluksessa oleva Aaron Bushnell sytytti itsensä tuleen Israelin suurlähetystön edessä Washingtonissa vastalauseena amerikkalaisen imperialismin osallisuudesta Gazan sotaan. Uutinen yhden miehen rohkeasta uhrautumisesta on saanut voimakkaan vastakaiun satojen miljoonien miesten ja naisten sydämissä. [Suomalainen media on toistaseksi pysynyt hiljaa tapahtuneesta. –suom. huom.]

He tuntevat samaa syvää epätoivoa katsellessaan Gazassa tapahtuvaa kansanmurhaa — voimattomuutta, kun länsimaisen imperialismin kollektiivista sotilaallista voimaa käytetään pienen sorretun kansan murskaamiseen ja murhaamiseen. He tuntevat samaa tukahduttavaa raivoa Lännen verenhimoisia kapitalistipoliitikkoja kohtaa, jotka sallivat tämän teurastuksen.

Torstaiaamuna 25-vuotias Yhdysvaltain ilmavoimien kyberturvallisuus- ja tietotekniikkainsinööri Aaron Bushnell otti yhteyttä eri sanomalehtiin ja ilmoitti aikovansa antaa henkensä protestiksi:

Nimeni on Aaron Bushnell, olen Yhdysvaltain ilmavoimien aktiivipalveluksessa oleva sotilas, enkä enää suostu osallistumaan kansanmurhaan. Aion pian suorittaa äärimmäisen mielenilmauksen, mutta verrattuna siihen, mitä ihmiset ovat kokeneet Palestiinassa kolonisoijiensa käsissä, se ei ole lainkaan äärimmäistä. Hallitseva luokkamme on päättänyt, että tämä on normaalia.

Kun hän joutui kohtaamaan ”demokratiaa” ja ”ihmisoikeuksia” saarnaavien imperialistien törkeän tekopyhyyden, samalla kun he aseistavat murhanhimoista Netanjahun hallintoa, Bushnell, joka oli anarkisti, osasi tunnistaa syyllisen tahon, nimittäin hallitsevan luokan.

Video Bushnellin viimeisistä hetkistä, hänen lähestyessään Israelin suurlähetystön portteja, on ahdistavaa katsottavaa. Alun perin vain muutama kymmenen katsojaa näki videon Twitchissä, mutta myöhemmin miljoonat ovat nähneet sen. Jopa liekkien peittäessä hänen ruumiinsa Bushnell huutaa: ” Vapaa Palestiina! Vapaa Palestiina!” Nämä olivat hänen viimeiset sanansa.

Tämän näyn ohella, jossa parhaassa elämänsä vaiheessa oleva nuori mies luopuu kaikesta saadakseen huomiota Palestiinan kansan kärsimyksille, videolle tallentui myös siviilipukuinen poliisi tai suurlähetystön turvamies, joka osoitti kuolevaa miestä aseella ja vaati häntä ”menemään maahan”.

Median vihjailut

Viranomaiset ja tiedotusvälineet ovat välittömästi pyrkineet häpeällisesti hämärtämään asioita käyttämällä tyypillistä orwellilaista uuskieltä, johon olemme jo hyvin tottuneet Gazan sodan puhkeamisen jälkeen.

ABC News viittasi ”ilmeiseen ’poliittiseen mielenosoitukseen'”, ja lainausmerkit ovat täysin heidän omiaan. Toiset totesivat, että ”kukaan Israelin suurlähetystön henkilökunnasta ei loukkaantunut” ja että pommiryhmä kutsuttiin paikalle tarkastamaan ”epäilyttävää ajoneuvoa” alueella vihjaillen näin, että suurlähetystön ja sen henkilökunnan turvallisuus olisi ollut jotenkin uhattuna.

Washingtonin suurkaupungin poliisi julkaisi puolestaan raportin, jossa kerrottiin, että suurlähetystön ulkopuolella käveli ”mielenterveysongelmainen” mies ennen kuin Bushnell poltti itsensä. Salainen palvelu kertoi saaneensa ilmoituksia jostakusta, jolla oli ”mahdollinen lääkinnällinen/mielenterveydellinen hätätilanne”. Monet lehdistön jäsenet tarttuivat kuuliaisesti tähän kertomukseen ja yrittivät törkeästi vesittää Bushnellin mielenilmausta väittämällä, että kyseessä oli mielenterveydeltään järkkyneen miehen teko.

Nämä teot eivät olleet seurausta mielisairaudesta vaan syvästä turhautumisesta ja vihasta, samasta tunteesta, jonka takia miljoonien työläisten ja nuorten sydämet ovat tulessa. Olemme kyllästyneet joukkomurhiin ja valheisiin, joita kapitalistinen media ja poliitikot esittävät niin Amerikassa kuin muuallakin, kun he yrittävät mustamaalata Palestiinan tukijoiden maineen ja samalla oikeuttaa Israelin teurastukset.

Bushnellin viesti maailmalle ei kuitenkaan ollut pelkkää vihaa. Se osoitti myös epätoivoisen, kuohuvan tarpeen tehdä jotain kaiken tämän epäoikeudenmukaisuuden edessä. Hän kirjoitti voimakkain sanoin viimeisessä julkaisussaan sosiaalisessa mediassa:

Monet meistä kysyvät usein itseltään: ”Mitä tekisin, jos olisin elossa orjuuden aikana?” Tai etelän Jim Crow -aikana? Tai apartheidin aikana? Mitä tekisin, jos maani syyllistyisi kansanmurhaan?” Vastaus on, että teette sitä. Juuri nyt.

On vaikea kuvitella voimakkaampaa esimerkkiä yksilöllisestä mielenilmauksesta kuin Aaron Bushnellin suorittama protesti. Hänet tullaan muistamaan ikuisesti. Nyt tarvitaan järjestäytynyttä ilmaisua, joka kokoaa kaiken tämän raivon voimakkaaksi, voittamattomaksi voimaksi: vallankumouksellinen puolue, joka voi haastaa ja kaataa tämän mädän kapitalistisen järjestelmän ja kaikki imperialistiset sotarikolliset Bidenista Sunakiin, Macroniin, Scholziin, Trudeauhun — jokaisen heistä.

“Tuolivuorenpurkauksenomainen vallankumous”

Bushnellin kuoleman vaikutuksesta kertoo valtava myötätunnon ja tuen tulva hänen sosiaalisessa mediassaan. Tuhansien kommentoijien solidaarisuusviestit paljastivat, miten syvästi hänen tekonsa oli koettu:

“Olen tuntenut samoin kuin sinä, kukaan ei tunnu kuuntelevan tai välittävän tarpeeksi pysäyttääkseen tämän kansanmurhan.”

“Häpeä itseäsi, Joe Biden. Häpeä itseäsi, Blinken. Te murhaajat!”

“Sinun terveen ruumiisi syttyminen on alku tulivuorenpurkauksen omaiselle vallankumoukselle epäoikeudenmukaisuuden pysäyttämiseksi ja sorrettujen tukemiseksi.”

Tämä on miljoonien ihmisten mieliala. Bushnellin huudot ”vapaasta Palestiinasta” kaikuvat vielä kauan hänen kuolemansa jälkeen. Kuten edellä olevassa kommentissa korostetaan, tarvitaan ”tulivuorenpurkauksenomaista vallankumousta”, joka kanavoi niiden miljoonien oikeamielisen vihan, jotka vastustavat kapitalismin ja imperialismin synnyttämää lakkaamatonta sortoa kotimaassa ja ulkomailla.

Bushnellin mielenilmaus on viimeisin osa imperialistista sotaa ja sorta vastustavien polttoitsemurhien pitkää historiaa. Samanlaisia protesteja tehtiin tunnetusti Vietnamin sodan aikana sekä yhdysvaltalaisten että vietnamilaisten mielenosoittajien toimesta.

Tunisialaisen katukauppiaan Mohamed Bouazizin vuonna 2010 protestina tekemä polttoitsemurha miljoonien kokemaa köyhyyttä ja nöyryytystä vastaan silloisen hallituksen alla oli viimeinen pisara Tunisiassa puhjenneelle vallankumoukselliselle liikkeelle, joka johti arabikevääseen ja diktaattoreiden kukistumiseen.

Gazan tuhoaminen radikalisoi nykyään miljoonia ihmisiä Lähi-idässä. Hallitukset kaikkialla alueella roikkuvat ohuen langan varassa. Uuden arabikevään mahdollisuus on ilmassa ja pelottaa imperialisteja.

Samanlaisia vallankumouksellisia tapahtumia on näköpiirissä kaikkialla maailmassa. Gazan kysymyksestä on tullut keskeinen tekijä satojen miljoonien ihmisten radikalisoitumisessa. Sama tunnelma on syntymässä kaikkialla. Tarvitaan järjestäytymistä ja selkeää vallankumouksellista ohjelmaa kapitalistien pakkolunastamiseksi ja kommunistisen vallankumouksen toteuttamiseksi. Vain tämä voi muuttaa raivon ja epätoivon vallankumoukselliseksi toivoksi ja yhteiskuntaa muuttavaksi voimaksi.

Vapaa Palestiina!

Intifada voittoon asti! Vallankumous voittoon asti!