28. maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana tuhannet kiinalaistyöntekijät lakkoilivat kahdella elektroniikkatehtaalla, jotka omistaa BYD, Fortune Global 500 -listan jättiläinen ja maailman suurin sähköautojen valmistaja.
Lakot paljastivat jälleen kerran Kiinan “kommunistisen” puolueen roolin Kiinan porvariston harjoittamassa työntekijöiden superriistossa. Ne antoivat myös vilauksen uudesta luokkataistelun vaiheesta, johon Kiina on astumassa.
Hyökkäykset työläisiä kohtaan sytyttävät lakon
BYD osti tehtaat, joissa lakot tapahtuivat, syyskuussa 2023. Aiemmin ne kuuluivat amerikkalaiselle monikansalliselle Jabilille. Sittemmin BYD on aiemmasta lupauksestaan huolimatta pitänyt palkka- ja etuustason samana, hyökännyt useita kertoja työntekijöitä vastaan leikkaamalla heidän tulojaan ja vähentämällä työntekijöitä mielivaltaisesti. 28. maaliskuuta, sen jälkeen, kun BYD aloitti uuden hyökkäyksen ja leikkasi työntekijöiden suoriteperusteista palkkaa (mukaan lukien suunnitelma leikata työntekijöiden 30 jenin/4,1 dollarin “syntymäpäivärahaa”), yli tuhat työntekijää lakkoili ja protestoi BYD:n tehtaalla Wuxissa, Jiangsussa. BYD:n työntekijät lakkoilivat myös Chengdussa Sichuanissa 31. maaliskuuta vaatien yhtiötä paljastamaan, missä Jabilin jättämä 100 miljoonan jenin (13,75 miljoonan dollarin) korvauspaketti on työntekijöille, jotka eivät halunneet jatkaa työskentelyä BYD:llä.
Itse asiassa Wuxin tehtaan työntekijät olivat jo lakkoilleet huhtikuussa 2024 BYD:n käyttöön ottamaa pakollista 40 tunnin työviikkoa vastaan, vaikka lakko ei tuottanut tulosta.
Kiinassa hallinnon asettamat farssimaiset minimipalkat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin mihin tahansa kohtuulliseen toimeentuloon tarvittava taso. Esimerkiksi Shanghaissa kuukausittainen minimipalkka – Kiinan korkein – oli vuonna 2024 vain 2 690 jeniä (370 dollaria), mikä on murto-osa arvioidusta 5 132 jenin (707 dollaria) elämiseen riittävästä palkasta. Näin ollen työntekijät ovat erittäin riippuvaisia ylityökorvauksista selviytyäkseen.
BYD:n asettama “ylityökielto”, kuten sen sivutöiden ottamisen kieltäminen, oli itse asiassa yritys irtisanoa työntekijöitä ilman irtisanomiskorvausta massiivisen ylituotannon keskellä. Ilman tulojaan täydentäviä ylitöitä työntekijöille jää kestämätön kuukausipalkka, joka on 3 000–4 000 jeniä (413–550 dollaria) tai jopa vähemmän, mikä pakottaa heidät irtisanoutumaan “vapaaehtoisesti”.
Valtio tukahduttaa työntekijöiden militanttisuuden
Näiden toistuvien hyökkäysten ja loukkausten jälkeen ei ollut yllättävää, että BYD:n uusi työntekijöiden vastainen hyökkäys käynnisti kiivaan vastarinnan. On mielenkiintoista huomata, että lakot puhkesivat lähes samanaikaisesti, vain lyhyellä välillä, mikä viittaa mahdolliseen kommunikaatioon tai jopa koordinoituun toimintaan työntekijöiden välillä yli 1 000 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevissa kaupungeissa.
Toinen tärkeä piirre lakoissa oli militantti taistelutahto ja lakkoon osallistuneiden työntekijöiden terävyys. Chengdussa työntekijät hylkäsivät aivan oikein yhtiön vaatimuksen lähettää 10 edustajaa neuvotteluihin – ketkä voitaisiin joko ostaa pois tai todennäköisemmin joutua poliisin kostotoimien kohteeksi – tai neuvotella pienissä ryhmissä suljettujen ovien takana ja vaativat sen sijaan BYD:n kohtaamista julkisesti ja joukkona. Lisäksi, kun johdon edustaja yritti pelotella kokoontuneita työntekijöitä huutamalla megafonin kautta, hänet kutsuttiin välittömästi järjestykseen äänekkäillä protesteilla ja työntekijöiden pilkalla: “Mikä sinua vaivaa?” “Lopeta tuo ylimielisyys!” Yksi heistä jopa kysyi leikillään: “Oletko työmies (dagongren) vai et?”
Kiinan “kommunistisen” puolueen hallinto ymmärsi täysin vaaran, joka liittyi näin laajamittaiseen luokkatietoisuuden ja militanttisuuden ilmentymiseen kiinalaisen kapitalismin lippulaivayrityksen työntekijöiden taholta. Lakkoja leimasi alusta alkaen runsas poliisin läsnäolo. Wuxissa pelottelu yhdistettynä BYD:n julistamaan “lomaan” näytti toimivan ja lakko hiipui 29. maaliskuuta jälkeen. Chengdussa BYD:n petosten ja uhkausten epäonnistuttua lakko keskeytettiin väkisin poliisin ja jopa erikoisjoukkojen toimesta. Tehdas vallattiin ja työntekijät pidätettiin 2. huhtikuuta. Pidätettyjen lukumäärä on epäselvä, mutta ainakin yhtä poliisiautoa käytettiin todennäköisesti pidätettyjen työntekijöiden kuljettamiseen.
Luokkataistelu edessä
Vaikka BYD:n työntekijät kärsivätkin tilapäisen tappion, historia ei tuhlaa mitään. Lakon kokemus – työntekijöiden solidaarisuus, yrityksen kaksinaamaisuus ja hallinnon raakuus – jättää pysyvän jäljen tuhansien lakkoon osallistuneiden työntekijöiden sekä tapahtumia tiiviisti seuranneiden monien työntekijöiden ja nuorten tietoisuuteen.
BYD ja hallinto eivät ainoastaan osoittaneet todellisia luokkaetujaan, jotka ovat ristiriidassa työntekijöiden etujen kanssa, vaan myös valtion omistaman “ammattiliiton”, ACFTU:n, johto paljastui (jälleen kerran!) täysin pomojen agenteiksi ja kätyreiksi. Työntekijät tunnistivat ja pilkkasivat ACFTU:n paikallisjohtajaa, joka kirjaimellisesti seisoi rinta rinnan BYD:n agenttien kanssa yrittäen rauhoitella työntekijöitä näiden puolesta. Samoin kun BYD yritti hämmentää työntekijöitä nostamalla esiin kysymyksen väitetystä “työntekijöiden edustajien konferenssista” vuonna 2024, työntekijät vastasivat: “Ketä he edustivat?” “Ketkä olivat ’työntekijöiden’ edustajat?” jne.
Monet työntekijöistä ovat varmasti ymmärtäneet aitojen ammattiliittojen ja muiden työntekijöiden taistelujärjestöjen tarpeen. Koska kaikki tällaiset järjestöt ovat Kiinan “kommunistisen” puolueen hallinnon ja Kiinan kapitalismin vastaisia, tämä pakottaisi edistyneimmätkin tahot tekemään vallankumouksellisia johtopäätöksiä – elleivät he ole jo tehneet niin. Todellisuudessa BYD:n inspiroivat lakot olivat vain esimakua edessä olevista luokkataisteluista.
Kiinan paheneva ylituotantokriisi työntää työntekijöitä eri paikoissa ja aloilla taisteluihin, tietoisesti tai tiedostamatta. Otetaan esimerkiksi Foxconn. Vuodesta 2024 lähtien on ollut ainakin neljä lakkoa leikkauksia, mielivaltaisia siirtoja, ja muita hyökkäyksiä vastaan. Kaksi viimeisintä lakkoa puhkesivat viikon sisällä: Taiyuanissa, Shanxissa (26. maaliskuuta 2025) ja Zhengzhoussa, Henanissa (1. huhtikuuta 2025), missä työntekijät ottivat myös väkivaltaisesti yhteen poliisin kanssa vuoden 2022 sulkutilaa vastustavien mielenosoitusten aikana.
BYD:n ja Foxconnin työntekijät ovat menossa oikeaan suuntaan. Työntekijät voivat taistella tehokkaasti jättimäisiä kapitalistisia monopoleja vastaan vain laajamittaisten, yhtenäisten taistelujen kautta, jotka puolestaan luovat yhtenäisyyttä ja tarjoavat pohjan entistä laajemmalle taistelulle hallintoa ja kapitalismia vastaan.
Satojen Chongqingin kuorma-autonkuljettajien äskettäinen voitto, jossa he protestoivat menestyksekkäästi uutta hallituksen politiikkaa vastaan, joka myöntää kahdelle yritykselle monopolin rakennusjätteen poistoon, antoi meille vilauksen tällaisten taisteluiden potentiaalista. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan edetessä ja ylituotannon ristiriitojen voimistuessa Kiinan kapitalismi on ajautumassa myrskyisiin vesiin.
Paine kapitalisteille siirtää kauppasodan kustannukset työväenluokan harteille on suuri. Vaikka yritykset pitäisivät tuotantotasonsa ennallaan ja ohjaisivat vientinsä kotimaisille tai muille kuin Yhdysvaltojen markkinoille, hintoja ja siten myös palkkoja todennäköisesti alennetaan, mikä heikentää entisestään työntekijöiden jo ennestään kitsasta ostovoimasta. Tämä valmistelee militantteja vastatoimia. Sata vuotta sitten kukoistava Kiinan työväenluokka johti sankarillista vallankumouksellista nousua ja rakensi muutamassa vuodessa, kuukaudessa ja viikossa voimakkaita ammattiliittoja ja jopa neuvostoja.
Edessä oleva kiihtyvän luokkataistelun kausi on todennäköisesti pidempi ja sisältää enemmän vuoksia ja luoteita. Siitä huolimatta Kiinan työväenluokka, joka on nyt maailman suurin, aikoo ja on pakotettu vaatimaan vallankumouksellisen perintönsä takaisin ottamista ja luokkavelvollisuutensa suorittamista lähestyvässä maailman sosialistisessa vallankumouksessa.
Lucian D.