Kategoria: Teoriaa

V. I. Lenin: Sotakiihkoinen militarismi ja sosialidemokratian militarisminvastainen taktiikka

Kääntänyt Sippo Kähmi. Alkuperäinen suomenkielinen julkaisu: Työväen antimilitaristit.

Osana työväen antimilitaristista kirjastoa julkaisemme V. I. Leninin tekstin, joka ilmestyi alunperin Proletari-lehden numerossa 33, elokuun 5. päivänä 1908.

Kirjoituksessaan Lenin kritisoi sekä oikeisto-opportunistisisia että “sankarillisia” anarkistisia suuntauksia suhteessa militarismin kysymykseen sosialidemokraattisessa liikkeessä. Näiden sijaan hän nostaa esiin Rosa Luxemburgin näkemykset esimerkiksi venäläisille sosialidemokraateille.

Artikkeli on aiemmin julkaistu suomeksi Leninin koottujen teosten kokoelmassa Karjalan ASNT:n valtion kustannusliikkeen toimesta Petroskoissa 1957.

Lue lisää

Paljon puhetta tyhjästä: tarvitseeko vasemmisto lisää narratiiveja – vai luokkataistelua?

“Vasemmisto tarvitsee uuden narratiivin.” Tämä on ajatus, joka pohdituttaa monia vasemmistolaisia ​​ympäri maailman nykyään, kun yritetään rakentaa vaihtoehtoja hallitseville, porvarillisille puolueille. Mikä tämän idean ydin on? Ja voiko se auttaa viemään työväenluokkaa millään tavalla eteenpäin? Kuten Yola Kipcak selittää tässä artikkelissa, joka julkaistiin ensimmäisen kerran In Defense of Marxism -lehden numerossa 34, sanoilla leikkiminen ei korvaa luokkataistelua.

Ajatus siitä, että vasemmisto tarvitsee parannetun “narratiivin” – ja siihen liittyvä käsitys, että tarvitsemme jonkinlaista “vasemmistopopulismia” – on herättänyt vasemmistopuolueiden ja -järjestöjen huomion kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella. Yhtä esimerkkiä mainitakseni, Saksan vasemmiston pääsihteeri Jörg Schindler on kirjoittanut: “Jotta voisimme olla ilmastoliikkeen eturintamassa, johon kuulumme, tarvitsemme vakuuttavan vasemmistolaisen kertomuksen.”

Lue lisää

Rosa Luxemburg: Militarismi, sota ja työväenluokka

20. helmikuuta 1914 Rosa Luxemburg pidätettiin sotilaiden yllyttämisestä kapinaan. Syytteen perusteena oli puhe, jossa hän julisti: “Jos ne odottavat meidän murhaavan ranskalaisia tai muita ulkomaalaisia veljiämme, sanotaan niille, ’Ei, ei missään oloissa’”.

Oikeudessa hän muuttui syytetystä syyttäjäksi, ja hänen puheensa, joka myöhemmin julkaistiin nimellä Militarismi, sota ja työväenluokka, on yksi innoittavimpia vallankumouksellisen sosialismin tuomioita imperialismille. Luxemburg hyökkäsi tulisesti häntä kohtaan esitettyjä syytöksiä vastaan, selittäen samalla kansainvälisen sosialismin periaatteita.

Luxemburg tuomittiin vuodeksi vankeuteen, mutta häntä ei vangittu välittömästi. Lähdettyään oikeussalista hän meni suoraan joukkokokoukseen, jossa hän toisti vallankumouksellisen sodanvastaisen propagandansa.

Julkaisemme tässä suomenkielisen käännöksen puheesta sellaisena, kuin se Frankfurtin rikostuomioistuimessa esitettiin.

Lue lisää

Mitä trumpismi on?

Amerikkalaiset ovat tottuneet kuulemaan jokaisten vaalien alla, että tulevat vaalit ovat ”elämämme tärkeimmät”. Tänä vuonna kumpikin ehdokas on ottanut askeleen pidemmälle väittäen, että vaalit ovat koko Yhdysvaltojen historian tärkeimmät. ”Trumpin puolesta vai Trumpia vastaan?” Tämä on kummankin pääpuolueen esittämä eksistentiaalinen kysymys. Mutta mitä Trumpismi tarkalleen ottaen on? Tämä kysymys herättää paljon hämmennystä. Ilman tämän taudin oikeanlaista diagnosointia on mahdotonta ymmärtää, mihin Yhdysvaltain yhteiskunta on menossa.

Lue lisää

Marxismi vs identiteettipolitiikka

Tämä dokumentti pyrkii tehostamaan teoreettista ja poliittista taistelua näitä ideoita ja menetelmiä vastaan. Kapitalismin kriisi on paljastanut syvän vastustuksen olemassa olevaa yhteiskuntaa, sen arvoja, moraalia, sietämätöntä epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa vastaan. Yhteiskunnan keskeisin ristiriita vallitsee yhä työn ja pääoman välillä. Mutta sorron muodot ovat monet, ja jotkut näistä ovat huomattavasti vanhempia ja syvemmälle juurtuneita kuin palkkaorjuus.

Lue lisää

Tämän vuoksi sinun tulee olla sosialisti

Mutta eivät työläiset kykene johtamaan yhteiskuntaa, he sanovat. Miksi ei, vastaamme me. Työläiset tekevät kaiken oikean työn. Työläiset osaavat kyllä kertoa, miten heidän työnsä olisi tehokkainta järjestää. He voisivat tehdä sen paremmin kuin nykyiset pomonsa. Nykyisellään tällaisia esityksiä ei kuitenkaan pomoille tehdä, sillä se johtaisi potkuihin. “Tehokkuus” näinä päivinä tarkoittaa käytännössä sitä, miten kapitalistit saavat revittyä työläisistä mahdollisimman paljon voittoa, mahdollisimman pienellä työvoimalla. Rationaalisesti suunnitellussa yhteiskunnassa tehokkuus tarkoittaisi valtavia hyötyjä kaikille.

Lue lisää

Suomalainen kommunismi ja talvisota

Talvisota oli tragedia, joka jätti syvät arvet suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Sen vaikutukset tuntuvat osittain edelleen. Tänään, kun kapitalismi on kriisissä ja uudet sukupolvet kääntyvät kommunismin puoleen myös Suomessa, on meidän kyettävä analysoimaan näitä tapahtumia rehellisesti ja vastaamaan heidän kysymyksiinsä.

Lue lisää

Ted Grant: marxismin katkeamaton lanka

Ted Grant oli politiikan jättiläinen niille jotka tunsivat hänet hyvin. Hän eli ja hengitti marxismin ideoita ja oli epäröimättä tärkein marxilainen teoreetikko sitten Trotskin kuoleman. Tämä tulee selväksi hänen kirjoituksistaan, joita hän työsti läpi yli 70 vuotta jatkuneen poliittisen toimintansa aikana.

Ted Grantista tuli laajemmin tunnettu vasta 1970- ja 1980-luvuilla, kun the Militant Tendency saavutti näkyvyyttä Britanniassa. Ted perusti The Militant -sanomalehden vuonna 1964. Se oli tuolloin vain pieni nelisivuinen mustavalkoinen kuukausilehti ilman omaa toimistoa tai vakituista henkilökuntaa, mutta jo vuonna 1972 siitä oli tullut nelisivuinen viikkolehti ja 1980-luvun puoleen väliin mennessä the Militant Tendency oli jo kaikkien tuntema.

Lue lisää

Marxismin puolesta — Rob Sewellin esipuhe vuoden 2010 laitokseen

Marxismin puolesta on kokoelma Lev Trotskin kirjeitä Yhdysvaltojen American Workers Partyn johtaville tovereille, joissa Trotski argumentoi voimallisesti marxilaisen teorian puolesta puolueen sisäistä oppositiota vastaan, joka otti puolueen virallisesta linjasta poikkeavan kannan mm. Neuvostoliittoon ja kirjeiden kirjoittamisen aikaan käynnissä olleeseen talvisotaan. Esipuheessa kokoelman vuoden 2010 laitokseen Rob Sewell esittelee puolueen hajoamiseen johtaneen kiistan pääpiirteet ja samalla Trotskin kannat moniin tämänkin päivän kommunisteille oleellisiin kysymyksiin.

Lue lisää

Suosivatko kommunistit väkivaltaa?

Hallitseva luokka kuvaa kommunisteja usein väkivaltaisiksi yksilöiksi, jotka “eivät tyydy mihinkään ennen koko yhteiskunnan hukkumista vereen”. Ei ollut yllättävää, että Tanskan suurimman nettiuutiskanava BT:n toimittaja yritti koko haastattelun ajan saada tanskalaiset toverimme myöntämään, että he kannattavat väkivaltaa, haastatellessaan heitä heidän historiallisesta päätöksestä perustaa Vallankumouksellinen Kommunistinen Puolue.

Vastatkaamme tähän kysymykseen vankasti ja rehellisesti. Kannattavatko kommunistit väkivaltaista vallankumousta? Emme kannata. Taistelemme niin rauhallisen siirtymisen puolesta kohti sosialismia kuin on vain mahdollista.

Lue lisää

Oikeistopopulismi pettää aina

Oikeistopopulismi on löyhä poliittinen ideologia, joka korostaa epämääräistä “kansan tahtoa” ohjaavana periaatteena.

Populistien keskeinen väite on, että he (ja ainoastaan he) edustavat “todellisen kansan” näkemyksiä. Populismi perustuu vastakkainasettelujen luomiseen, jonka osapuolina ovat “me” ja “muut”. Populismi muuntautuu sen mukaan, mikä on kansansuosion nostattamisen kannalta kaikkein tehokkainta (esim. maahanmuuton vastustaminen).

Vaikka populistit väittävät vastustavansa suuryritysten valtaa, he suhtautuvat vihamielisesti myös perinteiseen työväenliikkeeseen ja vasemmistoon.

Lue lisää